româna english francaise

Orthodox calendar 2017


January

February

March

April

May

June

July

August

September

October

November

December


Legenda de simboluri

(†)arata praznicele mari, la care se face priveghere mare
†)arată praznicele de mijloc ale sfinţilor, la care se face priveghere
arată praznicele de mijloc ale sfinţilor, la care nu se face priveghere, ci se cântă numai polieleu

Mic dictionar

Condac(gr. Kontakion) Imn liturgic care reprezinta o forma prescurtata a intelesului praznicului zilei respective. Se canta dupa a sasea oda a Canonului liturgic. Sf. Roman Melodul este cel mai insemnat imnograf ortodox.
HartiZile de miercuri sau vineri, in legatura cu unele praznice mari, in care se mananca de dulce - nu se tine post. De exemplu zilele de miercuri si vineri, dupa Craciun, inainte de Botezul Domnului, dupa Inviere si Rusalii, inainte de Postul Mare.
Odovanie(gr. Apodosis) O sarbatoare ce urmeaza unei alte sarbatori importante, la un interval de zile bine determinat. (Inaltarea este apodosis-ul Invierii, dupa 40 de zile).
Polieleucantare de lauda la sarbatorile Mantuitorului si ale sfintilor, fiind alcatuita din versete Psalmilor 134 si 135, psalmi care preamaresc in chip deosebit si lauda milostivirea lui Dumnezeu. (din grecescul polieleus = mult milostiv).
Prohod(sl. provodu)Ritual crestin si slujba de inmormantare. De exmplu slujba speciala care se face inainte de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, sau Prohodul Domnului(in Vinerea Mare).
Rusalii(Pogorârea Sfântului Duh)A 50-a zi dupa Pasti, cand Sfantul Duh s-a pogorat asupra ucenicilor lui Hristos. Este considerata ziua de nastere a Crestinismului.
SinaxarCarte ce cuprinde biografiile sfintilor Bisericii si din care se citeste la praznicele lor.
TriodTriodul este una dintre cele trei mari perioade ale anului liturgic, numita si prepascala si precede penticostarul si octoihul. Timpul Triodului tine de la Duminica Vamesului si a Fariseului si pânã în Sâmbãta Mare, în total 10 sãptãmâni.
TroparCântare scurtã ce cuprinde, rezumativ, viata si învãtãtura unui sfânt sau praznic împãrãtesc.